Tarih: 12.01.2025 13:51

Başkan Kaya, Köy Sohbetlerine Düzyurt’ta devam etti

Facebook Twitter Linked-in

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, kırsal mahallelerde tarım ve hayvancılıkla ilgilenen veya ilgilenmek isteyen vatandaşların teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla üretim seferberliği başlattı. Bu kapsamda düzenlenen ‘Köy Sohbetleri’ devam ediyor. 
Köy sohbetlerinde kırsaldaki vatandaşlar; kendi üretimleri olan meyvelerden reçel, pestil, turşu ve sirke yapımı, hayvan hastalıkları ve tedavi yöntemleri, tarımsal üretim yöntemleri ve desteklemeler gibi konularda bilgilendiriliyor. 
İlki Yeşilyurt Mahallesinde, ikincisi Gözalan Mahallesinde yapılan köy sohbetleri etkinliğinin üçüncüsü, Düzyurt Mahallesinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Başkan Ahmet Kaya ile birlikte Belediye Başkan Yardımcıları Alper Öztürk ve Mustafa Özer İskender, ORBEL AŞ. Genel Müdürü Celal Akaç, meclis üyeleri, birim müdürleri, Düzyurt Mahallesi Muhtarı Lokman Monguç ile Düzyurt’ta yaşayan vatandaşlar katıldı.

BAŞKAN KAYA, “ÜLKE OLARAK ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”
Köy sohbetine katılan vatandaşlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başkan Kaya, üretimi çok önemsediklerini ve bu amaçla üretim seferberliği başlattıklarını söyledi. 
“İstiyoruz ki, kırsalda yaşayan insanlar, üretimin bir parçası haline gelsinler. Bir şeyler üretsinler ve ürettiklerini değerlendirelim. Üretilenler de boşa gitmesin” diyen Başkan Kaya, “Ben de bir köy çocuğuyum, karşıda Yeşilbük Köyü'ndenim. Eskiden annem inek bakardı, ineğimiz vardı. Babam, ‘Evdeki bir inek bir fabrikadır’ derdi. Peynirinden, yoğurduna, sütüne kadar bir sürü ürünler alırsınız. Şimdi bu ürünleri hep marketlerden alır olduk. Köyde yaşıyoruz, yumurtayı marketten alıyoruz. Sütü, yoğurdu marketten alıyoruz. İçme suyunu bile marketten alır hale geldik. Bu kabul edilebilir değil. Biz ülke olarak üretmek zorundayız. Buradan yola çıkarak istedik ki kırsaldaki vatandaşlarımızı üretim konusunda bilgilendirecek etkinlikler düzenleyelim. Ziraat mühendisimiz, gıda mühendisimiz, veterinerimiz var. Veteriner arkadaşımız hayvancılıkla ilgili bilgi paylaşımında bulunacak. Gıda mühendisi arkadaşımız, gıdalarla ilgili, meyvelerle ilgili, ziraat mühendisi arkadaşımız da fındıkla ilgili, fındıkta gübreleme, ilaçlama, budama nasıl yapılır? Nasıl daha fazla verim alınır, zararlılarla nasıl mücadele edilir? Bunlarla ilgili bilgilendirmeler yapacak. Ben de bir fındık üreticisiyim. O kadar yanlış bildiğimiz doğru, o kadar doğru bildiğimiz yanlışlar var ki, inanamazsınız” dedi.

“TOPRAKLARIMIZI FARKINDA OLMADAN ÖLDÜRÜYORUZ”
Tarımsal üretimde toprak analizinin çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Kaya, “Rahmetli babamdan kalma bir gelenekle biz fındığa her sene toz gübre vururuz, muhtemelen sizde de öyledir. Bu toz dediğimiz de ağırlıklı olarak azottur. Oysa farkında olmadan topraklarımızı zehirliyoruz, ki bin yıllarda oluşan bu toprakları zehirleme gibi bir hakkımız yok. Çünkü biz böyle devam edersek gelecek nesiller o topraklarda hiçbir şey üretemeyecek. Toprağın neye ihtiyacı var? Bir kere bunun analizini hiç yapmadık. Doktora gidiyoruz mesela. Doktor bir bakıyor, nerende ne sıkıntı varsa ona göre bir tedavi öneriyor. Her hastalığa aspirin kullanılmaz ama biz toprağa bu muameleyi yaptık. Her sene toz vur, her sene toz vur! İyi de belki başka bir şeye ihtiyacı var toprağın... İşte bu analizleri yapmadan ve farkında olmadan topraklarımızı öldürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİME ÖNCÜLÜK ETMEK İSTİYORUZ”
Ortahisar’ın kırsal mahallelerinde üretime öncülük etmek istediklerinin altını çizen Başkan Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz seçildiğimiz günden bugüne, 44 kırsal mahallemizin tamamında üretim yapılmasına öncülük etmek istiyoruz. Bu kapsamda Akoluk’ta bir köy pazarı açtık. Köylü vatandaşlarımız bağında bahçesinde ürettiği meyvesini, sebzesini, sütünü, yoğurdunu getirip orada satıyor, para kazanıyor. Biz de bu tür faaliyetlerin önünü açalım, üretmek isteyen insanlara destek olalım istiyoruz. Köyde durup, ‘Benim canım sıkılıyor, ne yapabilirim?’ diyenlere bir başlık mesela; gezen tavuk yumurtası üretebilirsiniz. Bu konuda destek istiyorsanız belediye olarak yanınızdayız. Her birinizin fındık bahçesi var. 300-500 metrekare bir alanı tel çitlerle çevirin, tavuğunuzu verelim, yeminizi verelim. Orada siz yumurta üretin, satamadığınız yumurtayı da alma garantisi verelim. Yeter ki bir şey üretin. ‘Bir bahçem var orada maydanoz üretmek istiyorum’ diyorsan, üret. Satamadığım maydanozu ben alacağım. Sebze üret. Meyven var, elma ağaçların var. Rahmetli babam bağ bahçeyi meyve ağaçlarıyla doldurmuş. Bütün meyveler kurudu. Erikler vardı, elmalar vardı, geçen sene meyve veren elmadan bir tane aldım, yedim, gerisi döküldü, yitip gitti. Bu meyvelerin yitip gitmesine izin vermemeliyiz. Bunları toplayıp satabilir miyiz? Toplarsanız biz alma garantisi veriyoruz. Alırız, kent toplantısında vatandaşa ikram ederiz. Hem duasını alırız hem de o ürünlerin çürümesini engellemiş oluruz. Ayrıca bu ürünlerden arkadaşlarımız pestil yapıyor ve çok da güzel oluyor. Üzümden, erikten, elmadan, armuttan, Trabzon hurmasından pestil yapıyor. Bu ürünlerin zayi olmasına engel olmamız lazım. Mesela sirke… Sirke ilaçtır. Ben sirke yapmayı bilmiyordum ama arkadaşlardan öğrendim. Bu tür şeylere biraz kafa yormamız lazım. Tarımla uğraşmak isteyene gübre desteği verelim. Tohum ve fide desteği verelim. Yeter ki insanlarımız üretsin. Ürettiği ürünü satamazsa alma garantisini verelim. Her türlü destek ile yanında olalım, derdimiz budur.”

UZMANLAR ÇEŞİTLİ KONULARDA SUNUMLAR VE UYGULAMALI BİLGİLENDİRMELER YAPTI
Ziraat Yüksek Mühendisi Cemil Bozbaş ve Ziraat Yüksek Mühendisi Nurhan Uzunismail, fındıkta verimin artırılması için bakım ve haşerelerle mücadele konularında bilgilendirme yaparken, Gıda Mühendisleri Turgay Çepni ile Dilara Ertürk; süt reçeli, pestil, turşu ve sirke yapımını anlattı. Veteriner İşleri Müdürü Lütfi Aydın, hayvanları hastalıklardan koruma ve tedavi yöntemleri ile ilgili sunum yaptı. 
Başkan Kaya, Düzyurt Mahallesi’ndeki köy sohbetleri programının sonunda mahalle halkı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —