Tarih: 26.06.2024 12:16

FİTCH'TEN TÜRK BANKALARINI İLGİLENDİRECEK KARAR

Facebook Twitter Linked-in

Fitch'in raporunda, Mayıs 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikalara yönelmesinin olumlu etkileri vurgulandı. Bu politik değişimler sonucunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde iyileşmeler gözlemlendiği, dolarizasyonun azaldığı ve bankaların dış finansmana erişiminin kolaylaştığı ifade edildi.

Ayrıca, Türk bankalarının döviz likit varlıklarında önemli bir kısmını oluşturan TCMB ile yapılan döviz swap işlemlerinde önemli bir azalma olduğu ve bu durumun finansal istikrarı desteklemeye devam ettiği belirtildi. Rapor, son dönemde Türk bankalarının borç ihracındaki artışa ve uluslararası yatırımcıların sektöre olan güveninin yeniden kazanılmasına da dikkat çekti.

Fitch, Türkiye ekonomisindeki politika değişikliklerinin ardından bankaların risk primlerinin azaldığını ve dış piyasalara erişimlerinin önemli ölçüde iyileştiğini belirterek, bu gelişmelerin Türk bankacılık sektörünün karlılık potansiyelini ve sermaye yapısını olumlu yönde etkilediğini vurguladı. Rapor, sektörün karlılığının geçen yıl yüksek olduğunu, bu yıl bir azalma görülebileceğini ancak genel olarak sektörün sermaye yapısının yeterli olduğunu belirtti.

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —