Uzmanlara göre kendini emniyette hisseden öğrencilerin başarı düzeyleri artıyor. Güvenlik problemleri başgösterdiğinde hem başarı oranları düşüyor hem de verilen tepki, okulu terk etmeye kadar gidiyor!..
ORTAK SORUMLULUK
Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Demircioğlu, dünyanın pek çok yerinde okulların güvenlik problemleriyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek sağlıklı bireylerin yetişmesinde ve öğrencilerin akademik açıdan başarısında okul güvenliğinin son derece önemli olduğunu söyledi. Okulların açılmasıyla birlikte dünyada ve ülkemizde gündemimize giren konulardan birinin de okul güvenliği olduğunu hatırlatan Demircioğlu, güvenli okulların inşasında okul ve okul paydaşlarına önemli görevler düştüğünü vurguladı. Güvenli Okul kavramını “okuldaki öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanların kendilerini fiziksel, duygusal ve psikolojik açıdan güvende ve emniyette hissetmesi” şeklinde tanımlayan Demircioğlu şunları kaydetti:
İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
“Dünyada ve ülkemizde ne yazık ki şiddet, internet, oyun ve uyuşturucu bağımlılığı, ihmal ve istismar gibi unsurlar okullardaki temel güvenlik problemleri arasında yer alıyor. Okullarda yaşanan güvenlik eksikliklerinin bazı öğrencilerde psikolojik sorunları, motivasyon düşüklüğünü, odaklanamamayı, okula devamsızlığı tetiklediğini gözlemliyoruz. Devamında okulu terk etme eğilimleri bile söz konusu olabiliyor. Güvenli eğitim için güvenli okullar şart. Bu konuda okul idarecileri, veliler ve öğretmenlerin yanı sıra polis, jandarma ve bekçi gibi iç güvenlik personelinin de iş birliği hâlinde çalışması, düzeyli ve düzenli bir koordinasyonla her aşamada okul güvenliğinin tesis edilmesi sürekli bir sorumluluk. Nitekim güvenli okulların başarıyı artırdığını gözlemliyoruz.”