Trabzon’da 2500-3000 arasında arıcı bulunmaktadır.
Şehrimizde yaklaşık 2000 ton bal üretilmektedir. Balın yanında polen, arı sütü ve propolis üretimi de yapılmaktadır. Trabzon ekonomisine önemli derecede katkı sağlayan arıcılarımız maalesef AK Parti iktidarı tarafından yalnız bırakılmıştır. Arıcılarımız sahipsizdir.
İYİ Parti Trabzon İl Başkanlığı olarak hükümete ve yerel yöneticilere çağrıda bulunuyoruz: Arıcılarımıza sahip çıkın. Üreticilerimize beslemek için şeker, mazot ve kovan desteği sağlayın. Sözleşmeli üretim modeline geçilmesi lazım. Sözleşmeli üretim modeli ile arıcılarımızın üretimi desteklenmeli, takip edilmeli, veteriner desteği sağlanmalı ve üretilen bal ve ek ürünler üreticiden alınarak pazarlanmalıdır. Yöresel ürün pazarları kurulmalı ve bu pazarlarda üretilen bal ve yan ürünler pazarlanmalıdır. Yine Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulacak dijital pazarlama modeliyle üretilen yöresel ürünler başka şehirlere ve ülkelere pazarlanmalıdır. Gerçek bal üreticisi desteklenerek bal fiyatı gerçek değerine ulaştırılmalıdır. Sahte bal üretimiyle ciddi mücadele edilmelidir.
Bal üretimini artırmak amacıyla yöremizde kestane, ıhlamur ve akasya ağacı dikimi teşvik edilmelidir. Kestane balı üretimi artırılarak markalaştırılabilir. Yine kestane ağacı üretimi artırılarak meyvesinden, ağacından ve balından yararlanılabilir. Polen üretimini artırmak için polen kovan desteği sağlanmalıdır.
Arıcılarımızın sevk işlemlerinin kolaylaştırılması, arı hastalıklarının kontrolü ve tedavisi için birliklerimize veteriner desteği sağlanmalıdır. Arıcılarımızın nakliyelerini kolaylaştırmak için mazot desteği sağlanmalıdır. Orman Bölge Müdürlüğü ile yerel yönetimler işbirliği yaparak arıcıların konaklaması için uygun yerlerde “konaklama cepleri” oluşturulmalıdır.
Gezici arıcılık yapan üreticilerimiz konaklama yaptıkları illerde çok büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Üreticilerimiz köy muhtarlarının ve köylülerin insafına bırakılmış durumdadır. Arıcılarımız konaklama yeri bulma konusunda sorunlar yaşamaktadır. Üreticilerimizin çevre illerde yaşadıkları sorunlar tespit edilmeli, valilikler veya yerel yönetimler arası işbirliği yapılarak üreticilerimizin sıkıntıları çözülmelidir.
Arıcılarımız özellikle pazarlama konusunda çok büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu kapsamda özellikle Trabzon Büyükşehir Belediyesi dijital pazarlama modelini devreye sokarak üreticilerimizin ürünlerini sözleşmeli üretim modeliyle alarak pazarlayabilir. Trabzon ekonomisine ve üreticilerimize faydalı olacağına inanıyoruz.