Trabzon Ticaret Borsası (TTB), fındık üreten illerin milletvekillerine çağrıda bulundu.
En önemli ihraç ürünümüz fındık başta olmak üzere bitkilerde büyük kayba yol açabilen kahverengi kokarca zararlısı ile topyekün mücadele için milletvekillerinden de destek istendi. Yaklaşık 6 yıldır zararlı ile mücadele eden kuruluşlardan olan Trabzon Ticaret Borsası adına Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan imzası ile fındık üretilen illerin milletvekillerinden yasal düzenleme yapılarak destek talep edildi. Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Bartın, Düzce, Sakarya, Kastamonu ve Zonguldak milletvekillerine gönderilen yazıda şu görüşlere yer verildi:
“Başta bölgemizin ve ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü fındık olmak üzere zirai ürünlere büyük zarar veren-verebilen Kahverengi Kokarcanın bu yıl tahmin edilenin üzerinde de etkili olabileceği düşünülmektedir. İlk olarak 2018’de ülkemizde görülmeye başlanan zararlıya karşı mücadele edilmesi gerektiği borsamız tarafından 2019 yılından itibaren gündeme getirilmiş ve bu konuda geniş katılımlı toplantılar ve farkındalık arttırıcı faaliyetler yapılmış, üreticilerimizi mücadele yöntemleri ile ilgili bilgilendirmek ve kahverengi kokarcanın yoğunlukla görüldüğü yerleri tespit etmek amacıyla ihbar hattı oluşturulmuştur. Bununla birlikte, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile ortak lobi faaliyetleri düzenleyerek zararlının kalıcı olarak etkisiz hale getirilmesi için doğal düşmanı olan samuray arıcığı (parazitoiti trissolcus japonicus) üretimi yapılmasına imkan sağlayan ve şu anda Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsüne ait laboratuvar kurulmuştur. Samuray arısının doğaya salınımı ilk olarak 2023 Haziran ayında Hopa’dan yapılmıştır. Bu yıl da 150 bin adet arının biyolojik mücadele için doğaya salınımı beklenilmektedir. Başta Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olmak üzere sektördeki resmi ve özel paydaşlardan destek alınarak yapılan çalışmalar kırsal kesimde üreticilerle bir araya gelerek de sürdürülmüştür.
İMECE TOPLANTILARI…
Zararlıya dikkat çekmek ve bununla sürdürülebilir şekilde topyekün bir şekilde mücadele edilmesi için yaptığımız çalışmalar, kahverengi kokarcanın fazlası ile görülmeye başladığı bu yıl köylerde İMECE-2024 toplantıları düzenlenerek sürdürülmektedir.Bu toplantılarda örnek teşkil etmesi amacıyla zirai mücadele de kullanılan ilaçlar üreticilere ücretsiz olarak dağıtılmakta, kullanılacak araçlar da Ziraat Odaları’na aynı şekilde karşılıksız olarak verilmektedir.
TOPYEKÜN MÜCADELE…
Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, sadece fındık değil tüm zirai ürünlerde büyük hasara yol açan böcek ile sahip olduğumuz 740 bin hektarlık alanda topyekün biyolojik ve ilaçlı mücadeleyi gerektirmektedir. Bu da ancak devlet tarafından belirlenip, teşvik edilerek uygulanacak bir mücadele programı ile mümkün olabilir.Üreticilerin milyonlarca TL, ülkemizin de ihracat azalması ile milyonlarca Dolar döviz kaybına sebep olabilecek başta kahverengi kokarca olmak üzere tüm hastalık ve zararlılarla bilinçli ve planlı bir mücadelenin yapılabilmesi için katkılarınızı bekliyoruz.”