Tarih: 07.11.2024 11:48

MUHTEŞEM SÜLEYMAN DOĞUM GÜNÜNDE ANILDI

Facebook Twitter Linked-in


Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük hükümdarlarından biri olarak tarihe geçen Trabzonlu Padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın doğum gününe özel seminer düzenledi. “Devrin Süleyman'ı Üzerine Notlar" başlıklı programda, Prof. Dr. Tufan Gündüz, Kanuni’nin hayatını anlattı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını konu alan seminer düzenledi. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Devrin Süleyman'ı Üzerine Notlar" başlıklı programda, Prof. Dr. Tufan Gündüz, 46 yıl boyunca padişahlık yapan Trabzonlu Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını anlattı. Kanuni'nin Osmanlı tarihinin en ilginç şahsiyetlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Tufan Gündüz, “Kanuni Sultan Süleyman, 6 Kasım 1494'te Trabzon'da doğdu. Kanuni, onun devrinde bir padişahın yaşayabileceği her şeyi yaşadı. Sevinci de, hüznü de, zaferi de gördü. Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim'in tek oğlu olarak tahta geçti. Taht kavgasına kendisi bizzat girmedi. Babası Yavuz taht kavgasıyla iktidara gelmişti” dedi.

BİRÇOK ZAFER KAZANDI
Prof. Dr. Tufan Gündüz, Kanuni’nin birçok zafer kazandığının altını çizerek, “Birçok başarılı askeri sefer düzenlemiştir. Bunların başında Mohaç Meydan Muharebesi; Macar Krallığı'na karşı kazanılan zafer, Orta Avrupa'da Osmanlı'nın hakimiyetini pekiştirdi. Rodos Seferi; Hristiyan şövalyelerinin adası olan Rodos'u fethederek, Akdeniz’deki Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Irak Seferi; Safevi Devleti'ne karşı yapılan bu sefer, Osmanlı’nın doğu sınırlarını güvence altına aldı. Preveze Deniz Zaferi; Akdeniz’deki Osmanlı egemenliğini kesinleştiren bu zafer, Osmanlı donanmasının gücünü gösterdi. Kanuni, yalnızca askeri alanda değil, aynı zamanda hukuki ve idari alanda da önemli reformlar yapmıştır. En bilinen reformlarından biri, Osmanlı hukukunun temelini oluşturan Kanunname-i Ali Osmani'yi hazırlamaktır. Bu kanunlar, Osmanlı'da adaletin sağlanması ve toplumsal düzenin korunması için çok önemli olmuştur. Ayrıca, orduyu güçlendiren düzenlemeler de yapmıştır” ifadelerine yer verdi.

KÜLTÜREL BİR ÇAĞ YAŞANDI
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nda kültürel bir altın çağ yaşandığını belirten Prof. Dr. Gündüz, “Mimar Sinan gibi büyük bir mimarın önderliğinde, başta İstanbul’daki Süleymaniye Camii olmak üzere pek çok önemli yapı inşa edilmiştir. Ayrıca, edebiyat, minyatür sanatı ve musikî gibi alanlarda da önemli gelişmeler yaşanmıştır. Süleyman’ın sarayı, sanatçılar ve bilim insanları için bir çekim merkezi haline gelmiştir. Süleyman, sadece askeri zaferler elde etmekle kalmamış, aynı zamanda diplomasiye de önem vermiştir. Batı ile ilişkilerde, özellikle Avrupa'daki Habsburg İmparatorluğu ve Fransız Krallığı ile ittifaklar kurarak, Osmanlı'nın stratejik pozisyonunu güçlendirmiştir. Ayrıca, İslam dünyasında da büyük bir lider olarak kabul edilmiştir” dedi.

SALTANATININ 10 YILI SEFERDE GEÇTİ
Prof. Dr. Tufan Gündüz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Batıda Muhteşem Süleyman, Doğuda ise adaletli yönetimine atfen Kanunî Sultan Süleyman olarak anılmıştır. 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan Kanuni Sultan Süleyman 13 kez sefere çıkmıştır. Süleyman, saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir. Kanuni Sultan Süleyman imparatorluğun hem en uzun süre görev yapan hem en çok sefere çıkan hem de en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olmuştur. Babası Yavuz Sultan Selim'den 6 milyon 557 bin kilometre kare olarak devraldığı Osmanlı İmparatorluğu topraklarını padişahlığı döneminde 14 milyon 893 bin kilometre kareye ulaştırdı. Zigetvar Kuşatması'nın sonlanmasından bir gün önce, 7 Eylül 1566 tarihinde 71 yaşında hayatını kaybetti. Kanuni Sultan Süleyman'ın yerine oğlu 2. Selim geçti.” Seminerin sonunda Prof. Dr. Tufan Gündüz’e plaket takdim edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —