Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, piyasalardaki canlılığın esnafın yüzünü güldürdüğünü ifade ederek; “Hayat bahalılığına rağmen ticaret durmamışsa, herkes evlerine bir şeyler alıp götürebiliyorsa bu piyasalardaki çok ciddi bir canlılığın sonucudur” dedi.
Oda Başkanı Sağlam açıklamasına şöyle devam etti: “Bunun nedeni ise piyasaya bolca giren paradır. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL olması, 2 bin TL bayram ikramiyesi ve EYT’lilerin maaş almaya başlaması sonucu şuanda çok canlı bir piyasa var. Bu da esnafımızın yüzünü güldürdü.”
TEKNOLOJİ ÜRETMEDEN EKONOMİ DÜZLÜĞE ÇIKMAZ
Önümüzdeki günlerde fiyat sabitlenmelerini, ekonomide istikrar belirleyeceğini dile getiren Sağlam: “Ekonominin geleceği siyasal istikrardan geçer. Uzun dalgalanmalar sonrası piyasaların biraz oturması, istikrar ve piyasala giren paralar sonucu olmuştur. Önümüzdeki sürecide önümüzdeki yönetim tarzı belirleyecektir. Bugün dalgalanan birkaç ürün kalmıştır. Tarım konusuna gelince tarım konusu mutlaka revize edilmelidir. Ciddi bir planlama ile iki yılda düzeltilecek bir olaydır. Memlekette teknoloji olmadıktan sonra istediğin kadar tarım yap bir sonuç alamazsın şuanda teknoloji anlamında ülkemizde büyük bir rahatlama oldu. Teknolojik ihracaatlarımız bizlere çok büyük miktara paralar kazandırdı. Bizim teknolojik olarak bu istikrarı devam ettirmemiz lazım. Teknoloji üretmedikten sonra ekonomi düzlüğe çıkmaz” diye konuştu.
VAKFIKEBİR OSB İSTİHDAMA CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK
İstihdam konusunda da açıklamalarda bulunan Sağlam: “ İstihdam yönünden bölgemizi değerlendirirsek benim bölgemde 20 yıldır bekleyen Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgesi biran önce hizmete sokulmalıdır. Şuanda çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgemiz hizmete girdiğinde bölgemize ciddi bir istihdam alanı sağlayacaktır. Yaklaşık 2000-3000 bin kişe iş kapısı açılması demektir. Bölgede bu tür yerlerimizde var. İstihdam tarımlan değil yatırımlan olur. İstihdam Organize Sanayi Bölgeleriyle olur. İstihdam yarın öbürgün çıkaracağın doğalgazla olur. Bulacağın petrolle olur. Asıl istihdamı bunlar sağlar. Onun için bunlara ağırlık vermek lazım. Yoksa bizim köydeki çaydan, fındıktan, buğdaydan, arpadan istihdam olmaz. Sen tarım noktasında bu kadar insan çalıştıramazsın. Şöyle bir örnek vermek gerekirse; ‘İHA’ veya ‘SİHA’mızın bir tanesinin üretiminde 5-6 bin mühendis çalışıyor. İstihdam teknoloji ile olur” şeklinde konuştu.