Trabzon Üniversitesi Tonya Meslek Yüksekokulu, “Organ Bağışı” konusuna dikkat çekti.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Tonya Meslek Yüksekokulu, Tonya Toplum Sağlığı Merkezi ve Tonya İlçe Müftülüğü işbirliğinde, TESAK (Tonya MYO Eğitim Sağlık Araştırma Kulübü) öğrenci kulübü katkılarıyla “Organ Bağışının Tıbbi ve Dini Açıdan Önemi” konulu konferans gerçekleştirildi.
Tonya TSM’de görev yapan Dr. Yusuf AKIL tarafından “Organ Bağışının Tıbbi Açıdan Önemi” ve Tonya İlçe Müftülüğü’nde görev yapan İmam Hatip Fethullah Latifoğlu tarafından “Organ Bağışının Dini Açıdan Önemi” anlatılan konferansa katılım oldukça yoğundu. Konferansa Yüksekokul Müdürü Öğr. Gör. İlyas Ün, İlçe Nüfus Müdürü Özcan Çam, İlçe Malmüdür V. Cevat Gültepe, Tonya TSM çalışanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yüksekokul Müdürü Öğr. Gör. İlyas Ün; “İnsanî ve toplumsal dayanışmanın önemli bir göstergesi olarak nitelendirebileceğimiz organ bağışları konusunda devletimiz gereken düzenlemeleri yapmış, organ bağışı ülkemizde yasal bir boyut kazanabilmiştir. Teknolojinin gelişmesi ve tıp alanında kaydedilen ilerlemeler neticesinde organ nakil işlemleri ülkemizde ve dünyada başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ancak buna karşın ülkemizde mevcut hasta sayısının, yapılan organ bağışından fazla olması gerçeğiyle karşı karşıya bulunmaktayız. Maalesef ülkemizde organ bağışları ihtiyaçlara cevap verecek bir düzeye ulaşamamıştır. Trabzon Üniversitesi Tonya Meslek Yüksekokulu olarak bizler her konuda olduğu gibi bu konuda da eğitimin en önemli araç olduğunu düşünüyoruz. Bu vesileyle kurumlar arası işbirliğine önem veriyoruz. Bugünkü programımızı Tonya TSM ve Tonya Müftülüğü ile işbirliği neticesinde gerçekleştiriyoruz. Bu konferans ile organ bağışı konusunda doğru bilinen yanlışları, organ bağışının tıbbi ve vicdani boyutunu ve dini yönünü öğrencilerimize aktarmış olacağız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Dr. Yusuf Akıl tarafından organ bağışının tıbbi açıdan önemine dikkat çekilirken aynı zamanda doku ve organ nakli bekleyen çok sayıda hasta olduğu vurgulandı. Dr. Akıl, organ bağışı hakkında bilgiler vererek, her ölen kişiden organ nakli yapılıp yapılmadığı, ülkemizde hangi organ ve dokulardan organ nakli yapılabildiği, Türkiye’de organ nakli yapmanın yasal mevzuattaki yeri ve tarihçesi, beyin ölümünün ne demek olduğu ve nedenleri, beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki farkların ne olduğu, beyin ölümüne kimlerin karar verdiğini ve kimlerin bağışta bulunabileceği konularında açıklamalarda bulundu.
İmam Hatip Fethullah Latifoğlu tarafından organ bağışının dini açıdan önemine dikkat çekildi.
ORGAN NAKLİ DİNEN CAİZDİR
Latifoğlu, organ naklinin bazı şartlar doğrultusunda caiz olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Şu hususlara dikkat edilmek kaydıyla, organ nakli caiz olur. Nitekim İslam İşbirliği Teşkilatına bağlı, uluslararası bir fetva kuruluşu olan Mecmeu’l-Fıkhi’l-İslami de bu istikamette karar almıştır. Buna göre; Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayati bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka çaresi olmadığının, mesleki ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen uzman doktorlar tarafından tespit edilmesi, organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması; eğer organ canlı bir insandan alınacaksa, bu organın, alınan kişide (donör) temel bir hayati fonksiyonu devre dışı bırakmaması, toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından, organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında (ölmeden önce) buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla, yakınlarının rızasının sağlanması, alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması, tedavisi yapılacak hastanın bu nakle razı olması ve Devlet kontrolü altında yapılması gerekir.”
Dr. Akıl tarafından organ bağışında bulunan 1 donörün bağışlayacağı organlarıyla 8 kişiye can vereceği belirtildi. Program sonunda Yüksekokul akademisyenleri ve öğrencilerinden toplam 15 kişinin organ bağışında bulunmak üzere başvuru formunu doldurduğu ve bu vesileyle 120 kişiye umut olduğu ifade edildi.