Açıldığı günden beri özellikle öğrencilerin ziyaret ettiği müzeye tarihe meraklı ziyaretçiler de ilgi gösteriyor. 7 Eylül’de açılan müzeyi bugüne kadar 1500 ziyaretçi gezdi.
Ortahisar Belediyesi’nin hizmete açtığı Hasanpaşa Asker Hamamı Müzesi Trabzon’da müzeciliği farklı bir kulvara taşıdı. Açıldığı günden beri özellikle öğrencilerin ziyaret ettiği müzeye tarihe meraklı ziyaretçiler de ilgi gösteriyor. 7 Eylül’de açılan müzeyi bugüne kadar 1500 ziyaretçi gezdi. Gruplar halinde müzeyi gezen öğrencilere öğretmenleri de eşlik ediyor.
Müze görevlileri, sergilenen tarihi eşyalar ve eserlerle ilgili ziyaretçileri bilgilendirerek, kendilerine yönetilen soruları cevaplıyor.
Hamamlarda bulunan ve hamamlara özgü; göbek taşı, halvet odası, körük, fıskiye, abdesthane, kurna, çeşme ile lif, kese, hamam tası, peştamal, buhurdanlık ve nalın gibi birçok unsurun aslına uygun teşhir edildiği müzenin ziyaretçi potansiyeli her geçen gün artıyor.
MERAKLI ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLIYOR
Askeri temalı müzede balmumundan yapılmış resmi kıyafetli heykeller, askeri giysi, dürbün, at arabası, kılıç, kın, eski silah ve mermiler de o dönemin tarihini yansıtması bakımından ziyaretçiler tarafından merakla inceleniyor.
Müzeye gelen ziyaretçilere hamamda ateşin nerede yandığı, ışıklandırmanın nasıl sağlandığı, suyun nasıl ısıtıldığı ve hamam içine nasıl dağıtıldığı gibi eski dönem hamamlarının işleyiş teknikleri bütün yönleriyle anlatılıyor.
“GEZİLİP GÖRÜLMESİ YERLERİN SAYISI ARTIYOR”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, tarihin yaşatılması bakımından Hasanpaşa Asker Hamamı Müzesi’nin önemli bir unsur olduğunu belirterek, “Kadim şehrimizde önemli bir tarihi değerimizi daha ayağa kaldırarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Trabzonumuzda her türlü tarihi değerimizi korumanın ve yaşatmanın şehrimiz için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Hasanpaşa Müzesi’nde bir kez daha bunu müşahede ettik. Vatandaşlarımızın yanı sıra şehrimize gelen ziyaretçiler de şehrimizin geçmişini bu gibi eserlerle daha güzel bir şekilde idrak ediyorlar. Trabzon’da bu gibi gezilip görülmesi gereken yerlerin sayısını ne kadar artırırsak o kadar iyi. Trabzon halkıyla bütünleşecek, sosyal ve kültürel yaşamın çok önemli parçası olacak bir tarihi mirası daha hayata kazandırmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz." diye konuştu.
Başkan Genç, yeniden düzenlenen müze bahçesinin kültür ve sanat etkinlikleri için de elverişli hale geldiğini dile getirerek, “Oturma ve dinlenme alanlarıyla ziyaretçilerin o eski kültürü bizzat yaşayabileceği bir temada bahçemizi hazırladık.” ifadelerine yer verdi.