Türk hekimler, dünya genelinde en yaygın sağlık sorunlarından biri olan bel ağrısının tedavisinde ezberleri bozan bir keşfe imza attı. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nden Doç. Dr. Murat Şakir Ekşi ve ekibi, bel ağrısının uzun yıllardır bilinen nedenlerin ötesinde, sırtın her iki yanındaki dış yan kaslardaki yağlanma ve zayıflama sonucu ortaya çıktığını bilimsel olarak kanıtladı.
Bel ağrısı tedavisinde altın standart kabul edilen yöntemleri sarsacak bu bulgu, hastaların MR sonuçlarının yorumlanmasından fizik tedavi protokollerine kadar pek çok alanda yenilik getirecek. Doç. Dr. Ekşi, bu sonuçların literatürdeki birçok ezberi değiştireceğini vurguladı.
Araştırma, başlangıçta pek çok yayından ret alsa da, sonunda Dünya Ağrı Enstitüsü'nün resmi yayını ‘Pain Practice’de yayımlandı. Üstelik, Harvard Tıp Fakültesi Algoloji Bölümü'nden Dr. Chris Gilligan’ın baş editörlüğünde "mutlaka okunmalı" ibaresiyle sunuldu.
Kovid-19 pandemisi sonrası bel ağrılarının yaygınlığının arttığını belirten Doç. Dr. Ekşi, "2020'den önce en yaygın görülen hastalıklar arasında 12’nci sırada yer alan bel ağrısı, pandemi sonrası 8’inci sıraya yükseldi" dedi. Bu hastalığın kesin sebeplerinin tam olarak bilinmemesi, etkili çözümler üretmeyi zorlaştırıyor.
Araştırmada, bel ağrısı çeken 66 hasta ile aynı yaş ve cinsiyetteki 66 sağlıklı bireyin detaylı analizleri yapıldı. Sonuçlar, bel ağrısının asıl nedeninin alt orta kaslar değil, sırtın üst dış bölgesindeki elektra spinae kaslarının yağlanması ve zayıflaması olduğunu gösterdi.
Bu yeni buluş, klinik uygulamaları da kökten değiştirecek. Fizik tedavi ve egzersiz programları, artık bu yeni bilgilere göre yeniden düzenlenecek. Doç. Dr. Ekşi, "Belin alt orta kısmındaki kasların yanı sıra, üst dış bölge kaslarının da çalıştırılması gerektiğini ortaya koyduk. Bu, tedavi protokollerinin tamamen değişmesi anlamına geliyor" diye ekledi.
Bel ağrısının genellikle 35-40 yaşlarında ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Ekşi, "Bu yaşlarda üst dış kısımdaki kaslarda yağlanma başlıyor. Erken dönemde bu kaslara yönelik egzersizler planlandığında, bel fıtığı riskini baştan engellemiş olacağız" dedi.