Vakfıkebir’in ilk köy yaşam merkezi Güneyköy Mahallesinde açıldı;

Vakfıkebir’in ilk köy yaşam merkezi Güneyköy Mahallesinde açıldı;

Köylerde kullanılmayan okul binaları, köy yaşam merkezleri projesiyle ihtiyaçlar doğrultusunda kurs merkezi, toplantı ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürülerek buralarda yaşayan vatandaşların hizmetine sunuluyor.

Kullanılmayan okullar köy yaşam merkezi oluyor

Köylerde kullanılmayan okul binaları, köy yaşam merkezleri projesiyle ihtiyaçlar doğrultusunda kurs merkezi, toplantı ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürülerek buralarda yaşayan vatandaşların hizmetine sunuluyor.  Vakfıkebir’de oluşturulan beş tane köy yaşam merkezinden birisi olan Güneyköy Mahallesi Okulunda ilk faaliyet gerçekleşti.

 Proje kapsamında Vakfıkebir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Vakfıkebir Halk Eğitim Müdürlüğü mahallelerde yaşayan vatandaşların talepleri doğrultusunda kurslar açıyor.

DOĞRU BUDAMA YAPMANIN ÖNEMİNİ ANLATTI

Güneyköy Mahallesinde açılan kursta konuşan Vakfıkebir Odası Ziraat Mühendisi Özkan Aktaş fındık budaması ile ilgili olarak mahalle halkına ayrıntılı bilgiler verdi. Dip sürgünlerinin su ve besin elementleri ihtiyacına ortak olduğundan yılda iki kez kesilmesi önerisinde bulunan Mühendis Özkan Aktaş, “Budama dikimden verime kadar devam eden kültürel bir uygulamadır. Fındıkta budama aşamalarını dikim budaması, şekil budaması, verim ve gençleştirme budaması olarak sıralayabiliriz. Sonbahar dinlenme döneminde yapılan budama kurumuş, zarar görmüş ve ocak içine giren dalların toprak seviyesinden kesilmesidir. Budama ile ocak içine güneş girdiğinden yıllık sürgün sayıları ve boyları uzar. Daha çok sürgün ile daha çok meyve alınır. Yıllık dip sürgünlerinin yılda iki kez kesilmesi verimi artıracaktır” dedi. Aktaş, bundan sonraki kurslarda fındıkta budama, yeni dikim sistemlerini teorik ve arazi uygulamalarıyla birlikte anlatacağını ifade etti.

EĞİTİM VE SOSYAL YAŞAMA BÜYÜK KATKILARI OLACAK

 İlk programa katılan Vakfıkebir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın, “Kullanılmayan köy okulu binaları, köy yaşam merkezleri projesiyle ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane; matematik, doğa, bilim, ve tasarım gibi farklı alanda hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürülüyor. Köy yaşam merkezleri, öğrencilerin ve köy halkının hizmetine sunuluyor. Cumhurbaşkanımızın Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla açılan köy yaşam merkezleri kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın eğitim ve sosyal yaşantılarına büyük katkılar sağlayacaktır. İlçemizde beş tane köy yaşam merkezi oluşturduk. Bugün Güneyköy Mahallemizde gördüğümüz kalabalık ve ilgi bizlere moral verdi. Bundan sonrada sizlerin talepleri doğrultusunda yeni kurslar açmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Güneyköy Mahallesi Muhtarı Süvari Şeref ise mahallelerinde bulunan okulun köy yaşam merkezine dönüştürülmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 

 



İlginizi Çekebilir